Apartmani Kate

Apartments

Апартмани својим квалитетом и опремом задовољавају укус најзахтјевнијих гостију. Климатизовано, са ТВ-ом, ВиФи интернетом, кухињом, терасом, кадом, сушилом за косу, глачалом и др. дати прилику за угодан одмор онима који знају како да уживају.

Апартмани Кате Охрид

Апартмани Кате 1 налазе се у центру Охрида.

Апартмани својим квалитетом и опремом задовољавају укус најзахтјевнијих гостију.

Климатизовано, са ТВ-ом, ВиФи интернетом, кухињом, терасом, кадом, сушилом за косу, глачалом и др. дати прилику за угодан одмор онима који знају како да уживају.

Апартмани Кате 2 налазе се одмах поред Охридске банке – Социете Генерале на другом и трећем спрату.

Апартмани својим квалитетом и опремом задовољавају укус најзахтјевнијих гостију.

Климатизовано, са ТВ-ом, ВиФи интернетом, кухињом, терасом, кадом, феном, глачалом, приватним паркингом, итд. дати прилику за угодан одмор онима који знају како да уживају.

about_us-150x150

Phone :

+38970520760

+38976207025

E – mail : apartmani_kate@hotmail.com

Adress : Dimitar Vlahov 9, Охрид 6000, Македонија (БЈРМ)

NAPOMENA: Ukoliko zovete telefonom, molimo Vas da napomenete da ste oglas videli na sajtu :

www.turisticke-ponude.com

Hvala!

Охрид :

Охрид е град во Република Македонија, на североисточниот брег на Охридското Езеро и во центарот на Охридската архиепископија. Охридската општина ја сочинуваат градот Охрид и 28 села, кои заедно имаат околу 55.000 жители. Се наоѓа на дното на Охридско Поле, на осамена варовникска карпа (792 м), којашто rstally поставува и високо се издига над Охридското Езеро (695 m). Во таква положба на карпата (наместо наместо „рид“ се вели: „се ослободи“, така „во ридот“ = „во рид“, „на ридот“ = „о rid“), словенечкото име беше Охрид. Од 1980 година, Охрид и Охридското Езеро се наведени на списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Историја :

Охрид се споменува веќе во 3 век стр. n. e. Античкото име е Лихнидос, езеро Lihnidsko, што значи Белата Езеро. Така, во животот на Св. Наум споменува како тој го изградил манастирот „исходот од Belaga езера“ (почетокот на 10 век). Од Римјаните владееле овој регион (168 стр. Н. Е.) Еден од најважните градови на патот Via Egnatia бил Лихнидос, главен центар на областа Dassaretia во Илирија, а потоа главниот град на провинцијата Нов Епир. Во времето на Диоклецијан (284 -.. 305 стр ВП) и неговиот совладетел Maksimilijaiia во Охрид го проповедал христијанството и првиот епископ на Св Еразмо, мисионер од Антиохија. Во 5 век Охрид се споменува како богат град со тврдина (479), и како претседател на владиката Антонио (449-459) и Лауренти (497).

Кон крајот на деветнаесеттиот век, Охрид стана центар на ширењето на христијанството меѓу Словенците, што започна во Охрид во тоа време. Кирил и Методиј: Св. Наум, првиот словенечки монах и Св. Климент, првиот словенечки епископ. Во Охрид, како духовен центар на балканските Словени, подоцна имаше неколку познати цркви, како Св. Софија и Св. Богородица Перивлепти. Охрид бил престолнина на цар Самуил (976-1014), а епархија стана стол 3 Охрид Патријаршија. По паѓањето на Самуиловото царство, Охридската патријаршија е намален во 1018 година на ниво на архиепископија и како таква траеше до укинување на 18 век (1767).

Предримски, римски и византиски Самуилова тврдина prestolnog царски град Охрид се одржа досега, високите карпи над езерото, кој е најстариот дел на градот со најважните црковни објекти. Градот Охрид е уништен, а повторно изградена неколку пати, но сега се прави добро, со 18 кули, кои се подобри од градските ѕидови со четири врати, и да работат со најважните тврдина во центарот на градот, на врвот на карпести гребени Охрид.

Адреса : https://www.google.com/maps/place/Apartments+Kate/@41.114837,20.801678,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xaa7d0dbbd51f15b4!8m2!3d41.114837!4d20.801678

(Dimitar Vlahov 9, Охрид 6000, Македонија)

(4R72+WM Охрид, Македонија)

 

Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
BosanskiБългарскиHrvatskiČeština‎EnglishFilipinoSuomiFrançaisGreekMagyarItalianoРусскийСрпски језикSlovenčinaEspañolTürkçe