Pivnice Radosavljević

Pivnice

Rogljevačke pivnice su jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u istočnoj Srbiji i nalaze se u opštini Negotin. Od centra grada su udaljene samo 18 kilometara, a od sela Rogljeva svega pet stotina metara. Za vreme njihove intenzivne izgradnje određuje se 19. vek.

Rogljevačke pivnice – biser Krajinskog vinogorja :

Rogljevačke pivnice su jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u istočnoj Srbiji i nalaze se u opštini Negotin. Od centra grada su udaljene samo 18 kilometara, a od sela Rogljeva svega pet stotina metara.

Rogljevačke pivnice se nalaze u netaknutom prirodnom ambijentu, na padinama reke Timok, u nadaleko poznatom vinogradarskom rejonu. Nije tajna da su upravo na tom području Rimljani i Stari Sloveni vekovima ranije gajili najkvalitetniju vinovu lozu.

Rogljevačke pivnice su po predanju veoma stare, ali se za vreme njihove intenzivne izgradnje određuje 19. vek. Naselje podruma vina u Rogljevu je tada imalo oko 400 objekata, kamenih kuća ili pivnica. Danas je na ovom području sačuvano samo stotinu pedeset podruma, od kojih su mnogi u ruševnom stanju ali se kao svedoci vremena svrstavaju u jedinstvene etnološke i kulturološke komplekse od izuzetnog značaja.

U posednjoj deceniji 20. veka na Rogljevačkim pivnicama je obnovljeno desetak starih podruma, a u neposrednom okruženju su podignuti novi zasadi vinove loze. Trend revitalizacije pivnica je nastavljen i u godinama novog milenijuma, pa sve više otključanih i obnovljenih podruma vina, govori da se očuvanju tradicije vinarstva i vinogradarstva u Krajini okreće sve veći broj ljudi. Nove plantaže savremenijih sorti grožđa najavljuju vreme proizvodnje kvalitetnih vina napravljenih po tradicionalnoj tehnologiji, koja se prenosi s kolena na koleno.

Na Rogljevačkim pivnicama se i danas gaje autohtone sorte grožđa, što najbolje govori o doslednosti i posvećenosti ljudi ovoga kraja vinogradarstvu i proizvodnji vina.

‘Vino je sunčeva svetlost, zarobljena u vodi’.

Pivnice – turistički dragulji istoka Srbije :

Pivnice, kamene kuće ili podrumi za čuvanje vina, intenzivno su građene sredinom 19. veka. U Negotinskoj Krajini najpoznatiji i veoma jaki vinogradarski centri smešteni su u okolini Timoka u neposrednoj blizini sela Rajca, Rogljeva i Smedovca, koji su bili i najpogodniji potesi za gajenje vinove loze. Prve pivnice u okolini Negotina izgrađene su inače još krajem 16. veka, a prema nalazima, vinovu lozu na navedenom prostoru gajili su još stari Rimljani.

Na tromeđi Srbije, Bugarske i Rumunije, ušuškani zelenilom i prelepim pejzažima kroz koje se raskošno proteže reka Timok, smešteni su turistički dragulji istoka Srbije – pivnice, kamene kuće čudesne arhitekture, projektovane ljudskom potrebom da lepo spoje s korisnim. Kao takve danas su osnova za izučavanje u školama i na fakultetima. Pivnice su zapravo namenski podrumi u kojima se čuva vino. Starosedeoci u Negotinskoj Krajini su ih gradili od drveta, formirajući omalena naselja u blizini sela u kojima su živeli. Ta naselja su služila za čuvanje vina i prema nekim zapisima, prva su izgrađena još krajem 16. veka. Nedugo zatim kada su se starosedeocima na istoku Srbije, na samoj granici prema Rumuniji i Bugarskoj, pridružili i došljaci sa Kosova, promenio se način izgradnje podruma vina. Umesto drvene, za izgradnju pivnica se koristila kamena, tvrda, građa, kako bi se obezbedili mnogo povoljniji uslovi za čuvanje vina. Sredinom 19. veka u Negotinskoj Krajini najpoznatiji i veoma jaki vinogradarski centri smešteni su upravo u okolini Timoka u neposrednoj blizini sela Rajca, Rogljeva i Smedovca, koji su bili i najpogodniji potesi za gajenje vinove loze.

Danas se na ovom području obnavljaju pivnice u kojima se proizvode i čuvaju kvalitetna vina i rakije.

Rogljevačke pivnice i njima susedne Rajačke su 1983. godine kategorisane kao prostorno kulturno-istorijska celina, dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i tada su odlukom republičke Skupštine zaštićene zakonom o zaštiti kulturnih dobara.

Na predlog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Rajačke, Rogljevačke i Štubičke pivnice se od 2010. godine, pod zajedničkim nazivom ‘Negotinske pivnice’, nalaze na preliminarnoj listi Svetske kulturne baštine Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESCO.

‘Vino je tečna ljubav’.

Konaci :

Od dvadesetak pivnica u sastavu Seoskog turističkog domaćinstva Radosavljević, tri su opremljene kao konaci. U potpunosti i po potrebnim standardima uređene su za smeštaj gostiju. Tri funkcionalne pivnice imaju trideset ležajeva.

Osim smeštajnih mogućnosti i noćenja u zdravom prirodnom ambijentu, za turiste je obezbeđena i ishrana tokom boravka na Rogljevačkim pivnicama.

LJUBINA PIVNICA

Rezervišite smeštaj pozivom na broj: +381 64 9 629 056

LJUBINA BRVNARA

Rezervišite smeštaj pozivom na broj: +381 64 9 629 056

DEDINA PIVNICA

Rezervišite smeštaj pozivom na broj: +381 64 9 629 056

Konobe :

Osim smeštajnih mogućnosti i noćenja u zdravom prirodnom ambijentu, za turiste je obezbeđena i ishrana tokom boravka na Rogljevačkim pivnicama.

U sklopu već navedenih konaka, funkcionišu konobe, manja sa 30 i velika sa 150 mesta, pogodne za svečane i ručkove većeg broja posetilaca istovremeno.

Na meniju su raznovrsni specijaliteti domaće seoske kuhinje.

DEDINA PIVNICA :

LJUBINA PIVNICA :

Vinarije

Tri pivnice Seoskog turističkog domaćinstva Radosavljević su u potpunosti adaptirane u vinarije. Prva vinarija služi za proizvodnju i čuvanje vina. Druga vinarija je namenjena proizvodnji i čuvanju rakije. Arhivna vinarija je treća u nizu. U njoj se čuvaju stara, flaširana i voskirana vina, a najmlađe vino u Arhivnoj vinariji Domaćinstva Radosavljević staro je 7 godina.

Muzeji :

Na Rogljevačkim pivnicama, Domaćinstvo Radosavljević, omogućiće turistima uživanje u razgledanju pravih muzeja: dva zatvorenog tipa u adapriranim pivnicama i trećeg pod vedrim nebom – na otvorenom. U prvom Muzeju nalaze se istorijski tragovi nekoliko civilizacija, počev od bronzanog doba, Rima, Vizantije, do modernijeg doba. U Muzeju su izloženi brojni eksponati, oruđe i oružje, koje su Radosavljevići s godinama sakupljali, kupovali, otkupljivali iz okruženja za potrebe rogljevačkog Muzeja, a među njima ima i predmeta koje su sami pronašli tragajući za istorijskim korenima ovog mesta na koje su se njihovi preci doselili pre skoro 4 veka.

Posebno atraktivan i veoma zanimljiv je drugi Muzej Radosavljevića, prirodnjački, u kome su izložene kosti mamuta i lobanja preistorijskog govečeta.

Posetioci Rogljevačkih pivnica i turisti posebno uživaju u ponudi trećeg Muzeja na otvorenom. Ovaj prostor pod vedrim nebom je u potpunosti opremljen posudama i opremom za dopremu, preradu i čuvanje vina, tako da je ovde moguće prisustvovati jednoj savršeno organizovanoj prezentaciji tzv. rogljevačke berbe grožđa, uz mnogo narodnih i tradicionalnih običaja koji je prate.

about_us-150x150

Phone :

– Mobile : +381 64 9 629 056

Web site: http://www.pivniceradosavljevic.com/

Facebook : https://www.facebook.com/pivnice.radosavljevic/

E – mail : office@pivniceradosavljevic.com

Adresa : Pivnice Radosavljević – Rogljevo, Srbija

NAPOMENA: Ukoliko zovete telefonom, molimo Vas da napomenete da ste oglas videli na sajtu :

www.turisticke-ponude.com

Hvala!

 

Animated Social Media Icons by Acurax Wordpress Development Company
BosanskiБългарскиHrvatskiČeština‎EnglishFilipinoSuomiFrançaisGreekMagyarItalianoРусскийСрпски језикSlovenčinaEspañolTürkçe