Zanimljivosti

about_us-150x150
(Hrvatska) :

Se prostire od krajnjih istočnih rubova Alpi na severozapadu do Panonske nizije i obala Dunava na istoku. Njen središnji deo pokriva planinski masiv Dinare, dok njen južni deo završava na obali Jadranskog mora. Površina kopnenog dela iznosi 56.542 km2, dok površina morskog teritorija iznosi 31.067 km2. Morska obala duga je 5835 km, a od toga je 4058 km obala ostrva, hridi i grebena. Hrvatska ima 1185 ostrva, hridi i grebena. Najveća ostrva su Krk i Cres. Najviši hrvatski vrh je Dinara 1831 m. Novčana jedinica u Hrvatskoj je hrvatska kuna. Valute stranih zemalja se mogu menjati u bankama, menjačnicama, poštama, putničkim agencijama, hotelima. Plaćanje kreditnim karticama je moguće na mestima koja su za to označena, a novac se može podizati i na bankomatima širom zemlje. Hrvatska ima osam aerodroma koji se nalaze u svim važnijim privrednim i turističkim središtima: Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula, Zadar, Osijek i ostrva Krk i Brač.
Hrvatska ima osam nacionalnih parkova: Paklenica, Risnjak, Plitvička jezera-ujedno i UNESCO-ov spomenik Svetske baštine, Severni Velebit, Brijuni, Kornati, Krka i Mljet./“ target=“_blank“>se prostire od krajnjih istočnih rubova Alpi na severozapadu do Panonske nizije i obala Dunava na istoku. Njen središnji deo pokriva planinski masiv Dinare, dok njen južni deo završava na obali Jadranskog mora. Površina kopnenog dela iznosi 56.542 km2, dok površina morskog teritorija iznosi 31.067 km2. Morska obala duga je 5835 km, a od toga je 4058 km obala ostrva, hridi i grebena. Hrvatska ima 1185 ostrva, hridi i grebena. Najveća ostrva su Krk i Cres. Najviši hrvatski vrh je Dinara 1831 m. Novčana jedinica u Hrvatskoj je hrvatska kuna. Valute stranih zemalja se mogu menjati u bankama, menjačnicama, poštama, putničkim agencijama, hotelima. Plaćanje kreditnim karticama je moguće na mestima koja su za to označena, a novac se može podizati i na bankomatima širom zemlje. Hrvatska ima osam aerodroma koji se nalaze u svim važnijim privrednim i turističkim središtima: Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula, Zadar, Osijek i ostrva Krk i Brač.
Hrvatska ima osam nacionalnih parkova: Paklenica, Risnjak, Plitvička jezera-ujedno i UNESCO-ov spomenik Svetske baštine, Severni Velebit, Brijuni, Kornati, Krka i Mljet.


(Crna Gora) :
Za ljude istraživačkog duha, za one koji žele da saznaju više o Crnoj Gori, njenoj kulturi, istoriji, ljudima, za zaljubljenike u prirodu i njene čarolije, za one koji žele da se uvjere u veliki broj prirodnih ljepota jedne od najmanjih i najmlađih država na svijetu.Još zanimljivosti zbog kojih treba posjetiti Crnu Goru:

*Samo godinu dana poslije otkrića Amerike (1493) na Cetinju je štampan “Oktoih”, remek djelo štamparstva i prva štampana knjiga na Balkanu.
*Prvu priznatu i privatnu pomorsku školu u svijetu otvorio je Marko Martinović u Perastu i na njegovom brodu Jadranom je plovilo 17 ruskih kneževa.
*Ivo Vizin, pomorski kapetan iz Prčnja, prvi je crnogorski pomorac, a i prvi sa južnoslovenskih prostora koji je oplovio svijet između 1852. i 1859. godine.
*Sikst V Peretije je jedan od najčuvenijih papa Vatikana, porijeklom iz sela Kruševice u Boki Kotorskoj.
*Krsto Ivanović iz Budve, doktor građanskog i crkvenog prava u Padovi, jedini je stranac sahranjen u crkvi Sv. Mojsija u Veneciji.
*Orden Svetog Petra je najskuplje crnogorsko odlikovanje, koje praktično nema cijenu.
*Najstarija i najljepša sačuvana staklena čaša sa područja Evrope – diaret, iz IV vijeka prije nove ere, pronađena je kod Pljevalja. Visoka je 14.2 cm, a široka 12.9 cm.
*Katedrala Svetog Tripuna u Kotoru jedna je od najstarijih crkava u Evropi. Podignuta je 1166. godine. Od čuvene pariske crkve Notr Dam starija je 69 godina, a od Bazilike Sv. Petra u Rimu 460 godina.
*Minaret Džamije Husein – paše Boljanića u Pljevljima dostiže visinu od 42 metra i najviši je na Balkanu. U njoj se čuva jedan od najljepših primjeraka Kurana na svijetu.
*Crkva Sv. Ilije na Carinama ispod Komova, sagrađena je na najvećoj nadmorskoj visini na kojoj je do sada podignut neki hram u Evropi. Crkva se nalazi na 1800 metara nadmorske visine.(Slovenija) :

Najviši dimnjak u Evropi
Najviši industrijski dimnjak u Evropi stoji u Sloveniji. To je dimnjak termoelektrane u Trbovlju, visok čak 362 m. Sagrađen je 1976. godine za 210 dana, a na njega je potrošeno 11.866 m3 betona i 1.079 tona čelika.

Najstariji vinograd na svijetu
U Sloveniji raste najstariji vinograd na svijetu. To je Žametna črnina (Modra kovčina), čija starost se ocjenjuje na preko 400 godina! Uprkos tolikoj starosti, iz nje se svake godine napravi preko 25 litara vina.

Močeril – život u vječnoj tami
U Postojnskoj jami živi močeril, poznatiji kao čovječija ribica (proteus anguinus), tako nazvan zbog blijede i čovjeku slične boje kože i velikih slijepih očiju, prilagođenih vječnoj tami i životu u jami. Jedina je jamska vrsta u Evropi. U Sloveniji je zaštićena od 1922. godine. Od 1982. godine je na listi rijetkih i ugroženih životinjskih vrsta kojima je zabranjeno trgovati.

Bitka poslije koje se raspalo Rimsko carstvo
Na teritoriji Slovenije, u Vipavskoj dolini, odigrana je bitka koja je bila neposredni povod za raspad Rimskog carstva na istočni i zapadni dio 394. godine.(Grcka) :

Proverite šta sve niste znali o zemlji čije su istorija i kultura ostavile neizbrisiv trag u Evropi i svetu.

1. Grčka je najsunčanija zemlja u Evropi.

Prema knjizi „Grčka: Svetska čarolija“, koju je napisala En Najnriks, Grčka je okupana sunčevim zracima prosečno 250 dana godišnje ili oko 3.000 sati godišnje.

Sahranjeni zagrljeni? U Grčkoj pronađeni skeleti u neobičnom položaju

2. Prva nudistička filmska scena u Evropi snimljena je u grčkom filmu.

Poznato je da je i u doba stare Grčke, ovaj narod je bio prilično liberalan kada je u pitanju seksualnost. U prvom grčkom filmu koji je prikazan van granca zemlje 1931. godine ( „Dafnis i Kloe“), zabeležena je prva nudistička scena u istoriji evropskog filma.

3. Grad koji se nalazi van Grčke, a naseljava ga najviše Grka je Melburn.

U Melburnu je oko 150.000 stanovnika grčkog porekla.

4. Ako se nađete u Grčkoj, na otvorenom – ne mašite!

Ovaj gest Grci nazivaju moutza i smatra se najvećom uvredom! Poznato je da su Grci ekspresivni, da se ne stide da otvoreno pokažu emocije, pa govor tela ima važnu ulogu u izražavanju osećanja.

2 Comments

  1. Dobar dan!

    Mene zanima vasa stranica za reklamiranje apartmana.Koja je cijena reklame godisnje…

    Hvala!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Plugin for Social Media by Acurax Wordpress Design Studio
BosanskiБългарскиHrvatskiČeština‎EnglishFilipinoSuomiFrançaisGreekMagyarItalianoРусскийСрпски језикSlovenčinaEspañolTürkçe